Задушен агнешки бут с картофен огретен и зелен боб

Необходими продукти

Продукти за 4 порции:
  • 80 гр моркови
  • 1 връзка магданоз
  • 80 гр целина глава
  • 1 глава лук
  • 25 гр прясна мащерка
  • 3 скилидки чесън
  • 1,25 кг агнешки бут
  • 4 – 5 с.л. зехтин Ja! /750 мл./
  • 500 мл. доматен сок Rewe /1 л./
  • 400 мл. агнешки бульон Lacroix 400 мл.
  • 1 кг картофи
  • 400 мл. сметана Ja! /2 бр. х 200 гр./
  • 1 буркан зелен боб Stollenwerk 660 гр
  • Сол, черен пипер, чубрица и индийско орехче на вкус

Начин на приготвяне

Обелете и нарежете морковите и целината на кубчета, магданоза на ситно, а лука – на четвъртини. Накълцайте листата мащерка на едро, а скилидките чесън – на дребно. Поръсете мащерката, чесъна, сол и едро смлян черен пипер на кухненския плот или маса. Оваляйте агнешкия бут в подправките. Загрейте 3 с. л. зехтин в тиган и запържете бута докато придобие златиста коричка. В същата мазнина запържете за 3 минути моркова, корените от магданоз, целината и лука. Смесете доматения сок с агнешкия бульон и добавете половината към зеленчуците в тигана. Сложете зеленчуците в тава и поставете върху тях агнешкия бут. Печете в предварително загрята фурна на 160°C на долна решетка 2 ½ часа. Загрейте и добавете останалия доматен сок с агнешки бульон, покрийте с фолио и оставете ястието във вече изключената фурна за още половин час. Пасирайте зеленчуците в соса и добавете сол и черен пипер на вкус. Измийте и обелете картофите и ги нарежете на тънки шайби. Подправете сметаната със сол, черен пипер и индийско орехче. Наредете шайбите картофи в тава и ги залейте със сметаната. Печете огретена 1 час на 160°C. Затоплете зеления боб и го подправете с чубрица. Сервирайте агнешкия бут със соса с пюрирани зеленчуци и гарнитура от картофен огретен и зелен боб.