Добруджанска пита “Слънце”

Необходими продукти

1 кг брашно 5 бр. яйца 5 с.л. кисело мляко 125 г разтопено масло 5 с.л. захар 1 щипка сол За маята: 1 ч.ч. прясно мляко 40 г мая 1 ч.л. захар

Начин на приготвяне

Изсипваме затопленото мляко в купичка. Прибавяме захарта и маята, разбъркваме добре. В отделен съд смесваме киселото мляко, захарта и солта. Прибавяме към брашното. Счупваме яйцата, като на едното отделяме жълтъка. Прибавяме и сместа с маята. Замесваме тестото, като го поръсваме с малко разтопено масло. Покриваме тестото с кърпа, оставяме го да втаса за около 40 минути. Върху намазнена повърхност поставяме тестото и го разделяме на 6 части. Омесваме малки питки. Разтегляме всяко едно от топчетата около педя и поливаме с лъжица от разтопеното масло. Подреждаме две купчинки с по три от получените тестени питки. С острието на нож изрязваме малък кръг в средата на тестото и на двете купчини. Залепваме двата диска и ги премесваме във формата на топка. Всеки от големите тестени дискове нарязваме на осем триъгълника, всеки от които навиваме във вид на кифличка. Намазняваме вътрешността на кръгла тава за печене. Подреждаме получените кифлички като слънчеви лъчи, а в средата поставяме оформената топка. Намазваме с отделения яйчен жълтък. Печем в предварителна загрята фурна на 150С градуса за 15 минути. и след това на 200С градуса за 30 минути. При изпичането е важно долната част на фурната да е по-силно загрята от горната.