Пълнозърнеста основа за пица

Продукти:

  • 2 и ½ чаени лъжици суха мая
  • 225 мл топла вода
  • 225 г пълнозърнесто брашно
  • 4 супени лъжици пшеничен зародиш
  • 1 чаена лъжица сол
  • 1 супена лъжица мед

Приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса. В малка купа размийте маята с топлата вода. Оставете я да шупне за 10 минути. Отделно в голяма купа смесете брашното, пшеничения зародиш и солта. Направете кладенче в средата. Прибавете меда и шупналата мая. Разбъркайте добре, докато се смесят добре съставките. Покрийте и оставете на топло да втаса.

Търкаляйте тестото върху набрашнена повърхност, за да го омесите и да се уверите, че след натиск се връща обратно. Това значи, че е готово.

Разстелете тестото в тава за печене на пица като го разтеглите с пръсти. Печете в загрята фурна за 5-10 минути, докато добие лека хрупкавост. Извадете от фурната. Подредете избраната от вас плънка върху пицата и върнете във фурната за още 10-15 минути.

Снимка: iStock

Източник: az-jenata.bg