Продукти:
- 4 патешки гърди с кожа (около 900 грама)
- 2 броя портокал
- 2 с.л. царевично нишесте
- шарен пипер на вкус
- 1 кафена чаша бяло вино
- 2-3 с.л. масло леденостудено
- сол на вкус
- 1 с.л. зехтин
Приготвяне:
Кожата на патешките гърди се нарязва на ромбове с остър нож без да се достига до месото. Осолява се, намазва се с малко зехтин и се поръсва с черен пипер. Поставят се върху загрят тиган с кожата надолу за около 6-7 минути. След това се обръщат и се запържват още 3-4 минути. След това се прехвърлят в тавичка за печене и се поставят с кожата нагоре. Запичат се около 5 минути на 180 градуса. През това време се приготвя сосът от портокали. Сокът от двата портокала се загрява и се оставя на котлона да поври докато намали двойно обема си. Добавя се сол на вкус. Прибавя се разтвореното в 2-3 с. л. царевично нишесте и се бърка интензивно. Сосът се маха от огъня и се добавя нарязаното на бучки масло. Бърка се докато се абсорбира и сосът се сгъсти. Патешките гърди могат да се нарежат на 2 или на тънки филийки и да се поднесат с портокаловия сос.
Автор на рецептата е Виолета Шейтанова (www.merudia.bg).
Източник: az-jenata.bg