Лучена крем супа с грюер

Продукти:

  • 225 г масло
  • 6 глави лук, нарязан
  • 1 супена лъжица сушена мащерка
  • Черен пипер на вкус
  • 4 супени лъжици брашно
  • 2 л вода
  • 500 мл бяло сухо вино
  • 125 мл соев сос
  • 4 супени лъжици мед
  • 55 г сирене грюер, настъргано

Приготвяне:

Разтопете маслото в тенджера на средна температура. Запържете лука и мащерката, овкусете с пипер. Покрийте и изчакайте лукът да стане прозрачен, като разбърквате от време на време за около 15 минути. Гответе, докато се карамелизира или още 10 минути.

Добавете брашното към лука и разбърквайте, докато стане кафяво или около 5 минути. Смесете водата, виното, соевия сос и меда. Добавете и тях в тенджерата. Оставете да заври. Намалете котлона, покрийте и оставете да къкри за около 1 час. Пасирайте супата. Добавете настърганото сирене. Разбъркайте и сервирайте.

Снимка: iStock

Източник: az-jenata.bg