Продукти:
- 500 г телешка кайма
- 1 яйце
- ¼ чаша хлебни трохи или галета
- 1/8 чаена лъжичка черен пипер
- ½ чаена лъжичка сол
- ½ чаена лъжичка чеснова прах
- 1 чаена лъжичка сос Уорчестър
- 1 супена лъжица зехтин
- 1 чаша лук, нарязан на тънко
- 2 супени лъжици брашно
- 1 чаша телешки бульон
- 1 супена лъжица шери
Приготвяне:
В голяма купа смесете каймата, яйцето, галетата, пипера, солта, чесновия прах и соса Уорчестър. От сместа оформете 8 топки. След това ги сплеснете с длани, за да добият форма на стекове за бургер.
Загрейте мазнината в дълбок тиган на средна температура. Запържете стековете и лука за няколко минути от всяка страна, докато покафенеят. Извадете стековете и ги оставете настрана.
Поръсете лука в тигана с брашното. Разбъркайте с дървена лъжица, за да изстържете останките от месото на дъното на тигана. Отделно смесете бульона и шерито, след което ги прибавете в тигана. Овкусете със сол. Намалете котлона и оставете соса да се глазира и редуцира.
След това намалете температурата до минимум. Върнете месото в тигана, за да се смеси добре със соса грейви. Покрийте с капак и оставете да се готви още 15 минути.
Снимка: iStock
Източник: az-jenata.bg