Продукти:
- 75 г масло, размекнато
- 35 г пудра захар
- 1 яйце
- 2 чаени лъжици паста от шамфъстък
- 15 г счукани бадеми
- 125 г брашно
- За пълнежа:
- 50 г масло, размекнато
- 50 г пудра захар
- 1 яйце
- 2 чаени лъжици паста от шамфъстък
- 50 г счукани бадеми
- Сладко от ягоди
- 250 г пресни цели ягоди
- Ментови листенца за декорация
- Счукан шамфъстък за декорация
Приготвяне:
В купа разбийте маслото с пудра захарта до получаване на гладка смес. Добавете яйцето и разбийте отново. Прибавете пастата от шамфъстък и бадемите. Разбийте с миксера отново до гладка смес. Постепенно добавете и брашното, като разбърквате до пълното разтваряне на брашното. Покрийте купата с опаковъчно фолио и приберете в хладилник за 2 часа.
Извадете тестото от хладилника. Намажете с мазнина и поръсете с малко брашно форма за тарт или пай. Поръсете и плота с малко брашно. Върху него извадете тестото. Прехвърлете го във формата. Притиснете с пръсти по стените на формата. Върнете тестото заедно с тавата в хладилника за 20 минути. Загрейте фурната на 180 градуса.
Междувременно в голяма купа разбийте маслото за продуктите за пълнежа – маслото и пудра захарта до пухкава смес. Добавете яйцето и отново разбийте. Добавете пастата от шамфъстък и бадемите. Разбийте до гладка хомогенна смес.
Разпръснете пълнежа в охладеното тесто и пъхнете във фурната за 30 минути. Важно е тестото да не покафенее съвсем, а да остане леко златисто. Извадете и го оставете да изстине. След като изстине до стайна температура, извадете от формата. Добавете сладкото от ягодите, като го разпределите равномерно. Отгоре гарнирайте с пресните ягоди и мента и сервирайте.
Снимка: iStock
Източник: az-jenata.bg