Тайландска супа с кокосово мляко, скариди и шийтаке

Продукти:

  • 500 г обелени скариди
  • 250 г гъби шийтаке, нарязани
  • 1 супена лъжица олио
  • 2 супени лъжици настърган джинджифил
  • 1 стрък лимонова трева, нарязан
  • 2 супени лъжици сос червено къри
  • 4 чаши пилешки бульон
  • 3 супени лъжици готов сос за риба
  • 1 супена лъжица кафява захар
  • 350 мл кокосово мляко
  • 2 супени лъжици пресен сок от лимон
  • сол и черен пипер на вкус
  • ¼ чаша пресен кориандър

Приготвяне:

Загрейте олиото в дълбока тенджера на средна температура. Запържете джинджифила, лимоновата трева, къри пастата за около 1 минута. Бавно налейте пилешкия бульон като разбърквате постоянно. Добавете рибения сос и кафявата захар. Оставете да къкри за 15 минути.

Разбъркайте кокосовото мляко и гъбите. Разбърквайте, докато супата започне да добива кремообразна структура. Прибавете скаридите след 5-6 минути къкрене и варете не повече от още 5-6 минути или докато започнат да стават прозрачни.

Овкусете с лимонов сок, сол и гарнирайте с пресния нарязан кориандър.

Снимка: iStock

Източник: az-jenata.bg