Продукти:
- 300 г кайма
- 1 дребна глава лук
- 1 шепа фиде
- 1 ч.л. чубрица + 1 ч.л. чубрица допълнително за бульона
- брашно за овалване на топчетата
- 1 ч.л. кимион
- 1/2 морков настърган
- 1/2 кафена чаша вода
- 1 дафинов лист
- 200 г кисело мляко
- 2 яйца
- сол на вкус
Приготвяне:
Супата топчета е една от най-традиционните български супи. Не знам дали произхожда от нашите земи или сме я взаимствали от някоя чужда кухня, но супата от топчета присъства на масата на много български семейства.
Каймата се омесва заедно с подправките и водата. Оформят се топчета с желаната големина и се овалват в брашно. Водата за супата се оставя да се загрее, добавя се нарязания на дребно лук, настъргания морков, топчетата, дафинов лист, чубрицата и сол на вкус. По желание можете да добавите и черен пипер. Супата се оставя на котлона, докато топчетата се сварят добре (около 20 минути). 5 минути преди супата да се отнеме от котлона, се прибавя фидето и се разбърква добре. Супата се застройва с киселото мляко и яйцата.
Автор на рецептата е Виолета Шейтанова (merudia.bg).
Източник: az-jenata.bg