Продукти:
- 2 супени лъжици олио
- 1 глава кромид лук
- 1 глава лук шалот (червен)
- 1 чаша репички, нарязани на ситно
- 1/3 чаена лъжичка джинджифил, настърган
- 2 л зеленчуков бульон
- 1 супена лъжица сол
- 1 чаша сух вермут
- 1 голям картоф, нарязан на кубчета
- 300 г филе от сьомга
- щипка черен пипер
- ½ лимон
Приготвяне:
Загрейте мазнината в голям тиган на средна температура. Запържете лука и го оставете да се задуши за около 5 минути като разбърквате.
Преместете лука в по-голяма тенджера, добавете солта и разтворения бульон. Оставете да покъкри малко. След това изсипете вермута към течността и отново оставете да покъкри за около 5 минути.
Към супата добавете репичките и картофите. Нека къкрят за около 30 минути. Междувременно овкусете сьомгата със солта и пипера. Запържете я леко в сгорещено олио на средно висока температура. Нужно е съвсем кратко време – само колкото да хване загар.
Накрая я добавете към супата и я оставете да ври с всички останали съставки още 5 минути. Изстискайте сока от половинката лимон и сервирайте, докато е гореща.
Време за приготвяне: 1 час и 30 минути
Снимка: Thinkstock
Източник: az-jenata.bg