Питка с масло

Продукти:

  • 1 кг брашно
  • 2 чаши топла вода
  • ½ кубче мая
  • 2 супени лъжици захар
  • 1 супена лъжица сол
  • олио за намазване
  • масло за намазване
  • 1 жълтък

Приготвяне:

В купа смесете едната чаша топла вода с маята и захарта. Разбъркайте леко с лъжичка, за да се активира маята. Сместа ще шупне след десетина минути. Тогава е готова. Добавете останалата топла вода и солта. Разбъркайте. Добавяйте малко по малко брашното като разбърквате непрекъснато. Когато се получи меко тесто, започнете да месите с ръце. Намажете с олиото и оставете настрана до включената печка да втасва на топло.

След като втаса разделете тестото на 10 малки топчета. Разточете всяко от тях с ръце, така че да се получат правоъгълни форми. Усучете всяка от тях в намазнената тава. Подредете ги така, че да се сгушат едно до друго. Намажете с жълтъка.

Печете за 40-50 минути на 200 градуса или до суха клечка. След като извадите от фурната, намажете с малко масло.

Снимка: iStock

Източник: az-jenata.bg