Продукти:
- 500 г телешка кайма
- 1 чаша хлебни трохи или галета
- 1 супена лъжица сушен магданоз
- 1 супена лъжица настърган пармезан
- ¼ чаена лъжица черен пипер
- 1/8 чаена лъжица чеснов прах
- 1 разбито яйце
- За соса:
- ¾ чаша нарязан лук
- 5 скилидки чесън, пресован
- ¼ чаша зехтин
- 500 г домати от консерва
- 2 чаени лъжици сол
- 1 чаена лъжица захар
- 1 дафинов лист
- 300 г доматена паста
- ¾ чаена лъжица сушен босилек
- ½ чаена лъжица черен пипер
Приготвяне:
В голяма купа смесете каймата, галетата, магданоза, пармезана, ¼ чаена лъжица пипер, чеснов прах и разбитото яйце. Смесете добре и оформете 12 кюфтенца. Охладете в хладилник за 1 час, ако е необходимо.
В голям дълбок тиган на средна температура сотирайте лука и чесъна в зехтина, докато станат полупрозрачни. Добавете доматите, солта, захарта и дафиновия лист. Покрийте и намалете котлона. Оставете да къкри за час и половина. Добавете доматената паста, босилека, ½ чаена лъжица пипер и кюфтенцата. Оставете да къкри 30 минути. Сервирайте върху канапе от сварени спагети.
Снимка: iStock
Източник: az-jenata.bg