Италиански кюфтенца в доматен сос

Продукти:

  • 500 г телешка кайма
  • 1 чаша хлебни трохи или галета
  • 1 супена лъжица сушен магданоз
  • 1 супена лъжица настърган пармезан
  • ¼ чаена лъжица черен пипер
  • 1/8 чаена лъжица чеснов прах
  • 1 разбито яйце
  • За соса:
  • ¾ чаша нарязан лук
  • 5 скилидки чесън, пресован
  • ¼ чаша зехтин
  • 500 г домати от консерва
  • 2 чаени лъжици сол
  • 1 чаена лъжица захар
  • 1 дафинов лист
  • 300 г доматена паста
  • ¾ чаена лъжица сушен босилек
  • ½ чаена лъжица черен пипер

Приготвяне:

В голяма купа смесете каймата, галетата, магданоза, пармезана, ¼ чаена лъжица пипер, чеснов прах и разбитото яйце. Смесете добре и оформете 12 кюфтенца. Охладете в хладилник за 1 час, ако е необходимо.

В голям дълбок тиган на средна температура сотирайте лука и чесъна в зехтина, докато станат полупрозрачни. Добавете доматите, солта, захарта и дафиновия лист. Покрийте и намалете котлона. Оставете да къкри за час и половина. Добавете доматената паста, босилека, ½ чаена лъжица пипер и кюфтенцата. Оставете да къкри 30 минути. Сервирайте върху канапе от сварени спагети.

Снимка: iStock

Източник: az-jenata.bg