Продукти:
- 30 г сушени домати
- 1 супена лъжица олио
- 1 глава лук, нарязан
- 500 г телешка кайма
- Сол и черен пипер на вкус
- ½ супена лъжица лют червен пипер
- 400 г домати от консерва, нарязани
- 70 г доматено пюре
- 2 скилидки чесън, пресован
- 1 супена лъжица червено вино
- 500 г листа за лазаня
Приготвяне:
Накиснете сушените домати в гореща вода. Загрейте фурната на 200 градуса. Междувременно загрейте олиото в тиган на средна температура. Задушете в него лука и чесъна. Добавете каймата и разбърквайте, докато покафенее. Овкусете със сол и двата вида пипер.
Пасирайте сушени домати заедно с доматения сос. Добавете и нарязаните домати от консерва и виното в тигана. Разбъркайте добре и оставете да къкри около 10 минути, като не спирате да разбърквате.
Натопете листовете тесто за лазанята в гореща вода за секунда да омекнат. Веднага след това ги извадете. Започнете да редите ред тесто, покрито с ред от плънката, като ги редувате. Оставете най-горния слой да бъде от доматена плънка.
Покрийте с фолио и печете за 40 минути в загрята фурна. Оставете да изстине 10 минути преди сервиране.
Снимка: istock
Източник: az-jenata.bg