Продукти:
- 1 чаша прясно мляко
- 1 чаша масло
- 1 чаша маргарин
- 1 чаша бяла захар +2 супени лъжици
- ½ чаша топла вода
- 1 кубче жива мая
- 5 яйца
- 6 чаши брашно
- 1 и ½ чаени лъжици бакпулвер
- 1 и ½ чаени лъжици подправка махлеб (ако имате)
- 1 и ½ чаени лъжици сол
- 1 разбито яйце
- 1 чаена лъжица сусам
Приготвяне:
В тенджера на средна температура смесете млякото, маслото, маргарина. Загрейте, докато се разтопят в млякото, но не оставяйте да заври. Разбъркайте в сместа 1 чаша захар, докато се разтвори. Оставете да се охлади.
Междувременно в малка купа разтворете 2 супени лъжици захар в топла вода. Поръсете малко от маята и оставете да стане пенлива или около 10 минути. Разбъркайте леко.
Разбийте яйцата в голяма купа. Много бавно изсипете сместа с млякото, докато разбърквате непрекъснато, така че да не сготвите яйцата. Добавете сместа с маята и разбъркайте добре.
В голяма купа смесете или пресейте брашното, бакпулвера, солта и подправката махлеб. Направете кладенец в центъра и изсипете мокрите съставки. Разбъркайте, докато се образува лепкаво тесто. Омесете го върху плота с ръце. Добавяйте по малко брашно, докато месите, за да намалее лепкавостта на тестото. Месете го 10 минути.
Поставете го в стъклена купа да втасва на топло. Нека втасва 2 часа или докато се удвои.
Когато втаса, премесете го и го ударете няколко пъти в плота. Отново го оставете, за да се удвои за половин час.
Разпределете тестото на 5 равни части. Разделете всяка една от тях на 3. Като търкаляте всяка от частите с помощта на ръцете си направете продълговати рула. От тях направете плитки като вплитате по 3 рула.
Намазнете и постелете тава за печене с хартия. В нея подредете плитките много близо една до друга, за да се сгушат. Можете и да ги печете поотделно или на разстояние. Въпрос на избор.
Намажете козунаците с разбитото яйце, поръсете със сусам. Печете в загрята на 170 градуса фурна за около 25-30 минути или до готовност.
Снимка: iStock
Източник: az-jenata.bg